divendres, 18 de juny del 2010

Jordi Miralles expressa el seu condol per la mort de Jose Saramago

El coordinador general d´Esquerra d´EUiA, lamenta profundament la pèrdua del magnífic escriptor Jose Saramago. “Saramago ha estat un home compromès amb l´esquerra, els comunistes I les causes justes, així com una persona de pau i solidària amb els diversos pobles del món”, ha dit Miralles en conèixer la seva mort. “Avui la gent d´esquerres estem tristos, però a l´hora convençuts que continuarem en la lluita a la que Saramago va dedicar la seva vida social i política, sobretot en uns moments en què el capitalisme colpeja drets, persones i pobles”, ha afegit el dirigent d´esquerres.


Miralles ha fet arribar per escrit, en nom d´EUiA, el seu condol a la dona i família de Jose Saramago.

L´escriptor portugués Jose Saramago ha mort avui a la seva casa de Lanzarote als 87 anys d´edat a causa d´una leucèmia crònica. Saramago, va rebre el Premi Nobel de Literatura el 1998, és autor d´una obra literària i poètica centrada en la preocupació social i l´exigència estètica.

Nascut el 1922 a la localitat de Azinhaga, a uns 100 quilòmetres de Lisboa, va ser fill de pares analfabets i només va poder cursar estudis elementals perquè ben aviat es va haver de posar a treballar de manyà. Llavors vivia a Lisboa. Allí, amb prou feines va publicar res durant la seva joventut. No serà fins després del final de la dictadura de Salazar quan el Saramago escriptor va començar a creure´s el seu paper. En aquell moment, tenia 50 anys i l´acabaven d´acomiadar del càrrec de director d´un diari, per la seva militància comunista. "Memorial del convent" i "L´any de la mort de Ricardo Reis", les dues novel•les que el van catapultar a la fama, les va escriure en plena maduresa. La seva novel•la "Evangeli segons Jesucrist", l´any 1991, li va comportar una forta polèmica amb el govern del seu país. Per aquest motiu, des d´aleshores es va establir a Lanzarote.

Més endevant, l´èxit literari de les seves obres permet que Saramago es converteixi en un personatge popular. Sense renunciar mai a la seva ideologia comunista, l´escriptor va aprofitar les tribunes que els mitjans li van concedir per donar suport a la causa palestina, al règim cubà o a l´oposició a la guerra de l´Iraq.

I per lluitar contra la resignació, Saramago va descriure la deshumanització del món a "Assaig sobre la ceguesa" i "Tots els noms". El 1998 li concedeixen el Premi Nobel de Literatura, el primer per a un escriptor portuguès.

Però el Nobel no va frenar l´empenta de Saramago. "La caverna" i "Assaig sobre la lucidesa" insisteixen, una altra vegada, en la croada antiglobalitzadora del seu autor.

Saramago escriu aquestes dues obres a Lanzarote, on viu des de principis dels 90 amb la seva dona, la periodista Pilar del Río. "Les intermitències de la mort", escrita també a l´illa canària, tanca la producció novel•lística de l'escriptor.


1 comentari:

Anònim ha dit...

Agradecería que además de mostrar el dolor por su perdida, aprendieran algo de él, en este tiempo en el que se ha perdido la ideología, la ética, el compro… el homenaje tendría que partir de los hechos.

Nuria Martínez.