dilluns, 31 de maig del 2010

ICV-EUiA aconsegueix la reforma de l´IRPF, la recuperació salarial dels treballadors públics el 2013 i evita més retallades socials


Joan Herrera reitera que a Catalunya les coses es faran diferent i que només s´aplicarà “per imperatiu legal el que imposa Madrid”

El secretari general d´ICV, Joan Herrera, i el coordinador general d´EUiA, Jordi Miralles, han posat en valor aquest cap de setmana el que la coalició ha aconseguit durant les negociacions bilaterals amb el partit socialista per que a Catalunya les coses es facin de manera diferent a Madrid i hi hagi una política d´ingressos lligada a la política de despesa. Així, Herrera ha explicat que la coalició roig i verda ha aconseguit, “digui el què digui Castells”, la reforma de l´IRPF mitjançant projecte de llei amb una lectura única i tràmit d´urgència abans que s´acabi el curs, que els treballadors públics recuperin el poder adquisitiu el 2013 i que no hi hagi retallades socials “més enllà de les que imposa Madrid per imperatiu legal”.

Així, Herrera ha confrontat amb l´anunci del conseller d´economia i finances, Antoni Castells, afirmant que “no ha de patir perquè és bo que qui més té pagui més i que els empleats públics recuperin el poder adquisitiu”. “Sé que aquestes mesures les ha incorporat a contracor i que les negociacions no han estat fàcils”, ha dit Herrera que també s´ha mostrat convençut perquè l´augment de l´IRPF per les rendes altes no serà “ni simbòlic ni anecdòtic”, sinó que s´augmentarà de manera significativa.

En la mateixa línia, Herrera ha mostrat la seva sorpresa “perquè el que ha explicat Castells no és l´acord al què hem arribat durant les negociacions” però no ha volgut contemplar cap altre escenari perquè del contrari “no podran aprovar el decret amb els nostres vots”. Per això, Herrera ha dit que “sense la mesura de l´IRPF i sense la recuperació salarial dels empleats públics, ICV no hauríem donat suport al decret.

Pel que fa a les diferències entre el decret aprovat al Congrés i el que arribarà al Parlament de Catalunya, Herrera ha situat l´augment dels impostos als cotxes més contaminants, l´augment de l´impost de les transmissions patrimonials, l´augment de l´impost sobre actes jurídics i documentats, el pla de lluita contra el frau fiscal i en canvi es mantindrà el xec nadó català amb la introducció de la progressivitat i el cobrament en funció dels ingressos.

Per tot plegat, el secretari general d´ICV ha volgut tornar a deixar molt clar que ICV-EUiA ha fet el mateix discurs a Catalunya que a Madrid. "A Madrid no ens n´hem ensortit perquè Zapatero ha fet pagar la crisi als pensionistes, a les persones depenents però a Catalunya lluitarem perquè no hi hagi cap retallada de les polítiques socials".