dijous, 3 de setembre del 2009

CELEBRACIÓ INSTITUCIONAL DE LA DIADA NACIONAL DE CATALUNYA



El secretari tercer de la Mesa, Jordi Miralles, i el secretari general adjunt de Presidència de la Generalitat, Jordi Menéndez, han presentat avui, en roda de premsa, l´acte institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, organitzat conjuntament pel Parlament i el Govern, que se celebrarà l´Onze de Setembre a dos quarts de dotze a la plaça de la Cascada del Parc de la Ciutadella de Barcelona.

Per la seva banda, el Parlament obrirà la celebració institucional el 10 de setembre a les set de la tarda amb un acte institucional amb motiu del 150è aniversari del naixement del president Francesc Macià, que comptarà amb les intervencions dels presidents de la Generalitat, José Montilla, del Parlament, Ernest Benach, i dels expresidents del govern català Jordi Pujol i Pasqual Maragall. Aquest acte substitueix la recepció que en els dos darrers anys oferia el Parlament.


Jordi Miralles ha explicat que aquest serà un acte “solemne, compromès, unitari” i adequat a l´actual conjuntura econòmica. Ha dit que es tracta d´un “acte de justícia” de reconeixement del president Macià i ha destacat la importància de “la unitat institucional en els moment actuals”. Jordi Menéndez ha explicat l´acte institucional d´homenatge a la Senyera que es farà l´Onze de Setembre al Parc de la Ciutadella i que presidiran Montilla i Benach. Ha afirmat que es un acte “solemne, d´unitat civil i política, de compromís, de reconeixement de les nostres institucions i dels nostres símbols nacionals”.


La senyera que s´hissarà serà la que portarà l´alcalde de Vilanova i la Geltrú, ciutat on fa 150 anys va néixer Francesc Macià. La solemne desfilada d´entrada dels Mossos d´Esquadra anirà acompanyada de la interpretació, per part d´un quartet de vent, de la versió “La dansa de l´Àliga” de la Patum de Berga, que ha composat per l´ocasió el músic Llibert Fortuny.


A més de commemorar l´any Macià, l´altre eix que centrarà l´acte serà la Mediterrània ja que aquest any Barcelona ha estat nomenada seu de la Secretària General de la Unió per la Mediterrània. Per fer present aquesta fita, el director artístic, Joan Ollé, ha dissenyat un acte amb la lectura de poemes i textos d´autors catalans que hagin evocat en els seus escrits diferents territoris de la Mediterrània. Aquestes lectures s´intercalaran amb cançons amb la mateixa inspiració Mediterrània interpretades per una selecció de cantants i músics de referència, en un acte que presentarà l´actriu Montserrat Carulla que l´any passat fou guardonada amb la Medalla d´Or de la Generalitat.


Així, Rosa Novell recitarà la versió catalana de Carles Riba de “Viatge d´Ítaca”, de K. P. Kavafis i l´orquestra Àrab de Barcelona i la cantant israeliana Noa interpretaran el “Cant dels Ocells”, de Pau Casals. Noa, acompanyada a la guitarra per Gil Dor, interpretarà també la versió catalana de Joan Ollé de “Beatiful that way”, de Nicola Piovani, entre altres.


A banda del fil conductor de la capitalitat mediterrània, l´acte de la Diada retrà homenatge també a diferents creadors dels territoris de parla catalana: Carles Riba i Issac Albéniz, amb motiu del 50è aniversari de la mort del primer i del centenari de la mort del segon Salvador Espriu, de qui l´any vinent commemorarem el 25è aniversari de la seva mort Baltasar Porcel, que ens va deixar el passat 1 de juliol i Joan Margarit, Premi Nacional de Literatura de la Generalitat 2008 i Premio Nacional de Poesía del Ministerio de Cultura 2008, que participarà en l´acte. En aquest sentit, Montserrat Carulla donarà veu a “Per a una suite Algueresa”, de Salvador Espriu Enric Majó llegirà un fragment de “El Llibre, el Cel i la Terra”, de Baltasar Porcel Joan Ollé donarà veu a un fragment de “Coral romput”, de Vicent Andrés Estellés i Joan Margarit recitarà un poema seu inèdit que porta per títol “Meditació de Vila Joana” .


Així mateix, la cantant israeliana Noa, acompanyada de l´orquestra Àrab de Barcelona, interpretarà el “Cant dels Ocells” de Pau Casals, i , acompanyada a la guitarra de Gil Dor, interpretarà la versió catalana de “Beautiful the way”. Albert Guinovart i la coreògrafa i ballarina, Rosa Muñoz, interpretaran “Catalunya”, d´Issac Albéniz Silvia Pérez Cruz, acompanyada a la guitarra de Raúl Fernández, interpretarà “Corrades d´Exili”, amb paraules de Joan Oliver (Pere Quart) i música de Lluís Llach Peret i el seu quadre de rumbers interpretaran “El Mig Amic”. I el coreògraf i ballarí Cesc Gelabert i la Cobla de Sant Jordi-Ciutat de Barcelona interpretaran la sardana “Enyor” de Lamote de Grignon.


(Extret de la web d'EUiA)

2 comentaris:

Ciclo Documental ha dit...

La cantant Noa participarà? Aquesta persona és qui va defensar públicament la última massacre a Gaza... Senyor Jordi, que hi pensa fer? La dignitat de Barcelona i de Catalunya davant seu i davant el món es juguen en detalls com aquest. Gràcies

Anònim ha dit...

perque els d'IC us queixeu tan d'israel, i no dieu res del sudan o iran? doncs perque odieu els jueus, i us agraden els islamistes. així de contradictoris, perque a sudan us matarien per ateus!!!