dimarts, 3 de juny de 2008

ATUREM LA DIRECTIVA DE LA VERGONYA


La Directiva de la Vergonya[1], sobre el retorn de persones immigrades provoca un greu i lamentable retrocés dels Drets Humans a Europa, alhora que aquesta s’erigeix com a defensora i representant de les llibertats i els drets.

Els centres d’internament (CIES) són una vergonya en un estat democràtic i de dret perquè priven de llibertat a persones que no han comés cap delicte, tan sols han emigrat sense documentació. I també ho són perquè al seu interior es vulneren sistemàticament els drets dels interns sotmesos a un règim arbitrari, molt més dur que el penitenciari, sumant en molts casos a aquesta realitat unes pèssimes condicions de salubritat.

El govern espanyol i la UE no només no es plantegen resoldre aquesta situació contrària als principis democràtics sinó que l’empitjoren amb una directiva que contempla mesures com: l’ampliació a 18 mesos del plaç d’internament en centres que han estat reiteradament denunciats; la disminució de les garanties jurídiques dels interns; la previsió de l’ingrés de menors als centres; la possibilitat que davant la falta de CIES aquestes persones puguin ser ingressades a presons; i la prohibició pels expulsats de tornar a la UE en un període de cinc anys. De fet, el Govern espanyol s’ha posat al capdavant d’aquesta línia al preveure, independentment de l’aprovació de la directiva, augmentar l’internament com a mínim més de 60 dies allargant l’actual període de 40 dies.

Aquesta directiva és un instrument més, que té com a objectiu reforçar la idea de l’Europa fortalesa i construir una política comuna de persecució i d’expulsió de les persones immigrades en situació irregular, reduint les seves garanties legals i els seus drets.

Una restricció de drets que no només agreuja la seva situació de ciutadans de segona categoria sinó que atempta directament contra la dignitat humana. L’existència dels CIES i l’aprovació de la directiva té unes víctimes concretes: les persones immigrades indocumentades, però ens afecta a tots i totes, independentment de l’origen i situació administrativa, perquè un retrocés en el compliment dels Drets Humans limita en conseqüència la qualitat democràtica de les societats europees.

Demanem als partits polítics, administracions i institucions que aturin la directiva, alhora que fem una crida al teixit associatiu i a la ciutadania perquè es posicionin en contra d’aquestes mesures. I és que un cop més en nom del control de la immigració es torna a legitimar la vulneració dels drets humans. Davant d’aquesta trista, injusta i inacceptable realitat, avui tornem a dir:

ATUREM LA DIRECTIVA DE LA VERGONYA,
TANQUEM ELS CENTRES d’INTERNAMENT
CAP PERSONA ÉS IL·LEGAL!
ELS CIUTADANS I CIUTADANES DE CATALUNYA EXIGIM QUE ES RESPECTIN ELS DRETS HUMANS!!

Entitats impulsores:

Attac-Catalunya; Asociación de Uruguayos en Catalunya; Asociación Socio-cultural Ibn Batuta; Associació LIMES; Associació Papers i Drets per a tothom; CC.OO.; Col·lectiu Cornellà sense fronteres; Comissió catalana d’ajuda al refugiat; Consell Nacional de la Joventut de Catalunya; Desobeint fronteres; Fedelatina; Fundació Nous Horitzons; Fundació Pere Ardiaca; GRAMC; Observatori Desc; Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans; SOS Racisme-Catalunya

Donen suport:

Associació de Treballadors Pakistanesos[1] Directiva del Parlament europeu i del Consell relativa a procediments i normes comunes als Estats membres pel retorn dels nacionals de tercers països que es trobin il·legalment al territori