dimecres, 28 de maig del 2008

ACTUALITAT DE LA SETMANA

Us deixo la nota de premsa del contacte comunicatiu d'aquesta setmana, i en aquest enllaç, el video de la meva intervenció en la Comissió parlamentària de la CCMA:

El coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles, ha qualificat “d'indignant, una frivolitat i una presa de pèl” l'actitud mostrada pel govern central, i més concretament pel ministeri d'Economia al voltant de l'Estatut i el nou sistema de finançament. Miralles ha criticat el fet que “reconegui que el 9 d'agost no és una data segura per a tenir el nou sistema de finançament, quan no és una opció sinó una data màxima marcada per l'Estatut, que és una llei orgànica que s'ha de complir”. A més, ha assegurat, “no hi ha res a negociar que pugui endarrerir la data, el text estatutari ja marca una cistella d´impostos, una addicional tercera i l´anivellament de la solidaritat”, ha dit.

Al ministeri d'Economia, Miralles també li ha retret “lleugereses com les de Solbes quan assegura que la promesa dels 400 euros de l'IRPF limita fer altres polítiques socials”, així com “els tints neoliberals que desprèn quan limita el finançament català per la crisi”.

Sobre la proposta de finançament de CiU, Miralles ha assegurat que prefereix “l'Artur Mas de la darrera sessió de control al Parlament, que va apostar per la unitat com a garantia per a un bon resultat en la negociació amb l'estat”. En aquest sentit, ha recordat que aquesta unitat ve determinada per l'acompanyament de l´acció del govern i del conseller d'Economia, Antoni Castells, i ha instat Convergència i Unió a ser conscient que “aquesta sí és una qüestió de país. Catalunya necessita justícia, tot i no deixar de ser solidària”.

EUiA demana prudència amb el decret de sequera

El coordinador general d'EUiA, per altra banda, ha demanat que “s'aclareixi quin és el nivell òptim que han d'assumir els embassaments catalans per tal que no faci falta la construcció del minitransvasament de l'Ebre. Un cop el coneguem, i si es compleix aquest nivell, demanarem que es retiri el decret de sequera”. Miralles ha explicat que EUiA recull així la petició que va traslladar a la direcció nacional la direcció de la formació a les Terres de l'Ebre.

“Un cop es pogués assegurar que no cal la construcció de la canonada del minitransvasament, no hauríem d'abaixar la guàrdia i s´hauran de seguir impulsant mesures en el marc de la nova cultura de l'aigua”, ha afegit.

10 anys d'Esquerra Unida i Alternativa

El coordinador general d'EUiA també ha presentat la campanya de commemoració del desè aniversari de la formació, que tindrà el seu tret de sortida aquest divendres 30 de maig, amb una trobada d'afiliats i amics que tindrà lloc a la terrassa del Museu d'Història de Barcelona.

Miralles ha recordat que “EUiA va començar el 30 de maig de 1998 una aventura per a donar forma a la proposta de l'esquerra alternativa a Catalunya”, amb la pretensió “d'ocupar un espai propi, en un moment de divisió de l'espai de l'esquerra transformadora des del punt de vista electoral”. Una dècada després, el màxim dirigent d´EUiA valora que “hem cobert una part important dels nostres objectius fundacionals, amb gent diversa, alguns amb trajectòria de militància política, altres amb experiència en els moviments socials”. Així, a la trobada del proper divendres, que el líder d'EUiA ha qualificat de “lúdica”, hi seran els protagonistes del naixement de la formació, els membres de la direcció actual i les persones que s´hi han incorporat recentment.

Aquest serà l'inici de tot un any d'activitats commemoratives, entre les que destaca l'organització bimensual de debats amb personatges de rellevància de l'esquerra política i social de Catalunya, Espanya, Europa i Amèrica Llatina “per a contrastar i compartir experiències”. Així mateix, amb motiu del 10è aniversari s'inaugurarà una exposició a Barcelona i s'editarà una publicació “amb les contribucions d'EUiA a l'esquerra i l'experiència viscuda”. L'acte central de la campanya coincidirà amb el sopar anual d'EUiA, que enguany se celebrarà el 4 d'octubre, i ocuparà de nou l'espai de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC).