dimarts, 31 de juliol del 2007

ACTUALITAT DE LA SETMANA

Us deixo la nota de premsa del contacte informatiu d'aquest dilluns:
En la roda de premsa d’avui, el coordinador general d’EUiA, Jordi Miralles, ha valorat de “necessària” la compareixença dels consellers Castells i Saura al Parlament de Catalunya per fer la valoració política, en nom del Govern, de l’apagada de Barcelona. Miralles, que ha titllat de “fet molt greu” l’averia i ha mostrat comprensió per la indignació ciutadana, n’ha responsabilitzat les companyies elèctriques i ha afirmat que el Govern de la Generalitat, “que ha actuat des d’un primer moment”, serà “exigent” amb aquestes perquè compleixin amb les seves responsabilitats. Miralles també ha volgut denunciar “la hipocresia i el cinisme de bona part de l’oposició, dels que són avaladors del mercat i les privatitzacions”. El líder d’EUiA ha recordat que són els mateixos “que volien donar recursos públics per privatitzar serveis bàsics” els que ara apunten al Govern quan la responsabilitat de l’averia és de les empreses elèctriques FECSA-ENDESA i Red Eléctrica Espanyola. En aquest sentit, Miralles ha saludat la clarificadora intervenció de Salvador Milà, en nom del grup parlamentari d’ICV-EUiA, que s’ha centrat en els protocols incomplerts per les elèctriques. També ha recordat que el portaveu del grup al Parlament espanyol, Joan Herrera, presentarà una Proposició No de Llei amb 8 mesures per a que no es repeteixi una situació tan greu. Però a més, Miralles ha anunciat que, com a força política, EUiA respondrà “políticament i socialment si les companyies pretenen incrementar el rebut de la llum, perquè els ciutadans no n’han de pagar les conseqüències”.
Davant l’incompliment de les companyies pel que fa a les seves obligacions d’inversió, manteniment de la xarxa i servei als usuaris, el coordinador general d’EUiA ha estat contundent en afirmar que “cal recuperar la titularitat pública d’un servei bàsic com l’energètic, i això ho empara l’article 128 de la Constitució espanyola” (que diu el següent: "1. Tota la riquesa del país en les seves diverses formes, i sigui quina sigui la titularitat, resta subordinada a l'interès general. 2. Es reconeix la iniciativa pública en l'activitat econòmica. mitjançant una llei, determinats recursos o serveis essencials podran ser reservats al sector públic, especialment en cas de monopoli; podrà ser acordada, també, la intervenció d'empreses quan ho exigeixi l'interès general.")
D’altra banda, Miralles s’ha referit a la visita de Zapatero a Catalunya i ha declarat que espera que “vingui amb una actitud més humil que la que ha mostrat aquest cap de setmana la ministra de Foment, Magdalena Álvarez”, -en referència a l’entrevista publicada a El Periódico de Catalunya on afirmava que Catalunya és l’autonomia que més inversions ha rebut aquesta legislatura-, Miralles creu que aquestes afirmacions “no responen a la realitat ni en el tracte rebut ni en les inversions en infrastructures”. Així, Miralles demana ZP “que no vingui amb el talant, sinó amb solucions i compromisos concrets” pel que fa al desplegament estatutari.
D’altra banda, el coordinador general d’EUiA ha anunciat que, entre setembre i desembre, EUiA celebrarà un seguit de conferències territorials i sectorials per adaptar l’organització a la seva nova realitat, marcada per la incorporació de quadres de la formació política a les institucions (ajuntaments, Diputació, Govern, Senat) i a la del conjunt del territori, en portes de la reordenació per vegueries.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sí, les companyies elèctriques tindran, naturalment, la seva responsabilitat, segurament, la primera responsabilitat. Però és que ningú des de l'Administració pública ha controlat mai si les elèctriques complien o no? Si l'electricitat és d'interès general i precisament per preservar-lo cal un control polític (inspeccions)per saber si les companyies fan o no un manteniment adequat.

Anònim ha dit...

Molt bé l'intervenció en les compareixences de ENDESA i Red Electrica. Els únics que fan política en aquest país son les multinacionals com ENDESA...i en Jordi Miralles, les demés intervencions son d'accionistes (PP, CiU), o bé, per dir el que van dir... Un altre dia, per favor que facin els deures. Menys mal que en Jordi els va fer, i amb nota molt alta.

Felicitacions