dijous, 27 de setembre del 2012

Intervenció de Jordi Miralles i Conte, vicepresident del GP d’ICV-EUiA, a les resolucions Ple Debat de política general (27/9/2012)
Presentar les propostes de resolució. 4 blocs. Ens preguntàvem si tenia sentit, a portes d’una dissolució del Parlament. Si, perquè?

Cal donar resposta a 4 qüestions:

  1. El per què d’un fracàs: la seva gestió de 21 mesos
  2. Donar alternatives i esperança per una Catalunya social i ecològica
  3. Respondre, després de l’11S, en favor del Dret a decidir
  4. Algunes propostes per a la regeneració democràtica

Fer-ho, des d’una resposta per a la majoria del poble de Catalunya, en el terreny social i nacional. Insisteixo, per una amplia majoria en el terreny social i nacional.

Bloc I: Balanç de Govern
El President Mas va anunciar, fa 2 dies, la fi d’aquesta legislatura. Fonamentant-se en un Ja n’hi ha prou (textual), per descriure l’11 de Setembre (11S) i el nou horitzó nacional. Però molts i molts catalans i catalanes, en aquest 21 mesos, també li han dit, a vostè, Ja n’hi ha prou! a les seves retallades, i CiU no ha escoltat.

És més, miri quina casualitat: ahir el senyor Rajoy contestava al 11S i al 25S “que hay una mayoria silenciosa”, el mateix que deia el senyor Mas, després de la vaga general, de les mobilitzacions de Prou retallades i del 15M. El mateix: la intransigència davant el que diu el poble.

Ahir el President qualificava d’intransigents al PP, ho compartim. Però vostès han estat intransigents davant el patiment, les noves desigualtats i la injustícia generada en aquests 21 mesos.

Les seves polítiques i la seva manera de governa, són el problema. Per això de manera clara, en el primer Bloc posem en votació la reprovació del govern pel seu fracàs. Una resolució per reprovar el seu govern i les seves polítiques.

Reprovar la gestió del Govern d’Artur Mas per les conseqüències negatives per a les persones, el territori i l’autogovern, i per l’incompliment evident dels objectius definits com a prioritaris en el debat d’investidura, del 20 de desembre de 2010.

He rellegit els 8 eixos del seu debat investidura. Les conseqüències: han fracassat. És viu pitjor, és cer que no en tot és responsable, però ha estat un protagonista actiu.

Li va dir a Joan Herrera que “no enganyen”, tenim dades i percepcions diferents a les seves, va dir “que s’havia de triar”, estem d’acord, però en aquest 21 mesos ha triat... i ha triat malament.

Els resultats és que han pres opcions negatives per a la majoria: per no fer una política d’ingressos justa, però si retallar en beques menjador i polítiques actives; per implantar euro x recepta, penalitzar la Pirmi i taxes universitat, pel suport a la contrareforma laboral i més aturats, per no millorar la seguretat, com exemple els bombers o més morts a la C55.

Parlem d’instruments d’estat. Però... quina presa de pèl, pel que han fet! Després: de les lleis òmnibus, del Grup assessor (CAREC), de la penetració al Govern de les escoles de negocis, pels canvis a la TV i Ràdio públiques, per les privatitzacions i el maltracta a la funció pública, per la venda d’empreses públiques i equipaments... Demanen estructures d’estat, però en liquiden. Quina incoherència!.

Bloc II: Una altra política és possible
Un segon bloc d’alternatives: fiscalitat justa, nou model i creació d’ocupació, estat del benestar i serveis públics i una Catalunya ecològica. Unes alternatives socials i econòmiques per una majoria dels catalans i catalanes: les classes populars.

Els poso algun exemple: retirin els concerts que separen nens i nenes; retirin l’euro per recepta, impulsin el Parc Agrari del Baix Llobregat, suspengui les privatitzacions de l’ATLL, TABASA i d’empreses públiques.

Tenim models diferents, si. Les seves retallades són les conseqüències d’un model de societat que ens ha portat fins aquí. El nostre model el pensem per a la majoria: el 99% i està elaborat i defensat amb els sindicats, ampas, usuaris de salut, ong’s, autònoms, banca ètica, economia social, 15M, el moviment veïnal...

Som conscient que a CiU li donen suport moltes persones, gent de sectors populars, però el seu model defensa els interessos de l’1%: la Caixa, Agbar, Abertis, les elèctriques, el grups Godó, les escoles de negocis, les patronals de la salut i l’educació. És a dir l’1%.

Intel·ligència, va dir senyor Mas, per avançar cap al dret a l’autodeterminació, d’acord.
Però intel·ligència també, i és determinant, per avançar cap a un model social i econòmic per a la majoria, que –per classisme, senyor Mas- no l’han demostrat.

Bloc III: Fet Nacional
Ens trobem en un moment excepcional i el Parlament ha d’escoltar el clam de la manifestació de la Diada. Convocar eleccions obliga als Grups a presentar de forma clara i nítida la seva posició en aquest Ple, i davant la ciutadania.

ICV-EUiA hem fet un exercici unitari i hem treballat per un acord el més ampli possible, i creiem que la nostra proposta de resolució pot permetre una suma molt àmplia.

La decisió del Parlament, al final, serà la suma de punts aprovats majoritàriament provinents de diverses propostes de resolució.

De la nostra volem destacar:
El reconeixement de la manifestació de la Diada i la denuncia de la negativa de l’Estat a reconèixer l’Estatut i les propostes del Parlament.
La declaració solemne del dret democràtic a l’autodeterminació i la sobirania de Catalunya, i avui, després de la manifestació, ha arribat l’hora d’exercir aquest dret democràtic: per això proposem un gran “Acord Nacional per l’exercici del Dret a decidir” en la propera legislatura, defugim les ambigüitats: en la propera legislatura.
Avancem alguns característiques del procés en el punt 6. Fem una aposta per garantir la cohesió social i la consideració de Catalunya com un sol poble, i més quan la crisi està castigant amplis sectors de la societat.
Recordem a qui vulgui construir estructures d’estat que això implica defensar, ara, les estructures de les que Catalunya ja disposa, pel que fa a l’estat de benestar, sanitat, educació, serveis socials o la cultura.
I finalment, també, defensem que aquest procés només és patrimoni del poble, no de cap persona o grup, i que la única forma de resoldre els conflictes és la democràcia, i amb un debat plural, d’àmplies majories i seriós.

És per això, que convidem als grups parlamentaris a votar aquesta proposta. El dret a decidir recull l’11 de Setembre i la democràcia. I pot ser, avui i aquí, el gran punt de trobada per demà.

ICV-EUIA votarà els punts que compartim de les propostes presentades per altres grups. I dir que, des del federalisme plurinacional, hem fet esmenes al PSC per que la reforma de la Constitució reculli el dret a l’autodeterminació i respecte l’art 2, que és contempli la seva modificació.

Bloc IV: Qualitat democràtica
1.- Denunciem la manca d’explicacions del Govern, pel possible finançament irregular de CDC en el cas Palau i sobre les concessions de les ITV. Demano als grups de l’oposició que no s’abstinguin. No per que així salvin el Govern, sinó per la millora de la qualitat democràtica.

2.- Proposem una campanya electoral austera i amb limitació de despeses, que esperem sigui aprovada per unanimitat.

En aquest punt, de qualitat democràtica, lamentem que –per final de legislatura- es posi fi a les comissions d’investigació, però que avui la gent de la revista “Cafè amb llet” estan encausats, és un contrasentit i no ho compartim.

Paraules finals
Acabo. El 25N votarem per un model social i pel dret a decidir. Sobre el futur del país i la seva gent, i no d’una persona.

Nosaltres anem a les eleccions pensant en la majoria, per una Catalunya justa i plena en el terreny social i nacional. Ni vostè com a President, pel que ha fet en 21 mesos, ni com a candidat de nou de CiU, pot representar la Catalunya justa i plena.

Alternatives d’esquerres, que donin esperança davant el seu fracàs, i un punt de trobada democràtic majoritari: el dret a decidir.

Vivim un moment molt important de la història de Catalunya, i el repte per les esquerres és: la llibertat per decidir; i la justícia, la igualtat i la solidaritat per viure. Propostes que seguirem explicat aquest 60 dies, fins les eleccions, i després amb més força de la nostra Coalició en el nou Parlament.

Gràcies