dilluns, 11 de gener del 2010

CATALUNYA ÉS TERRA D’ACOLLIDA I VIC NO POT QUEDAR AL MARGE



El coordinador general d’EUiA, Jordi Miralles, ha mostrat avui la seva preocupació per la decisió de l’equip de govern de l’Ajuntament de Vic de denunciar els immigrants sense papers que es vulguin empadronar a la capital d’Osona. Segons Miralles, “han fotut la pota, perquè Catalunya és terra d’acollida i Vic no pot quedar al marge”.
El dirigent d’EUiA ha dit que CiU, PSC i ERC –els partits que governen a Vic- “s’han equivocat des del punt de vista legal”. Miralles ha fet referència a un informe del Col.legi d’Advocats de Barcelona i a les declaracions del ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, que confirmen la il.legalitat de les mesures proposades pel consistori vigatà, que a més “poden vulnerar el dret a la intimitat pel que fa a la llei de protecció de dades”.
Miralles ha insistit que l’equip de Govern de Vic s’ha equivocat perquè la seva proposta “també significa donar un pas enrere en l’Estatut de Catalunya” pel que fa “als drets de les persones nouvingudes”, quan l’Estatut referma que Catalunya és terra d’acollida. El dirigent d’EUiA ha afegit que “sorprèn que CiU, PSC i ERC assumeixin donar passos enrere en l’Estatut” en aquesta matèria i més quan “el 19 de desembre passat es complia un any de l’aprovació del Pacte Nacional per a la Immigració i ara estem en període d’esmenes a la Llei d’Acollida”. En aquest sentit, Miralles ha apel.lat al criteri comú pel conjunt dels ajuntaments de Catalunya, recollit al Pacte Nacional per a la Immigració.
D’altra banda, ha llançat una pregunta al recent designat candidat de CiU a les autonòmiques, Artur Mas: “Volem saber si aquesta serà la política d’acollida que recollirà el programa electoral del senyor Mas”.
Per acabar, Miralles ha dit que espera que l’equip de Govern de Vic “rectifiqui” i ha defensat “avançar en una societat diversa per a garantir tots els drets i deures per a tothom, autòctons i nouvinguts”.


L’ús del català al Senat


El coordinador general d’EUiA també ha destacat la proposta que una trentena de senadors i senadores –entre ells el de la formació, Joan Josep Nuet- registraran demà a la Cambra Alta demanant el reconeixement de l’ús del català i les altres llengües oficials a les Comunitats Autònomes “de manera habitual al Ple i a les Comissions”. Miralles ha qualificat aquesta proposició com una “nova prova del cotó per a la visió plural del PSOE”. Així, ha criticat les declaracions del president del Senat, Javier Rojo, que ha demanat respecte per la decisió del Tribunal Constitucional per a no degradar les institucions. “Ara, tant el PSOE com el senyor Rojo, tenen l’opció de no devaluar la cambra territorial reconeixent aquesta proposta i no votant el mateix que el PP”.


Miralles visitarà avui l’activista de la Marxa per Gaza en vaga de fam i participarà a la concentració de divendres.


El dirigent d’EUiA ha explicitat el suport d’EUiA a la concentració que es farà divendres, 15 de gener, a les 19 hores a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, en complir-se un any dels bombardejos israelians a la franja de Gaza. Així mateix, Miralles ha anunciat que aquesta tarda visitarà a la Casa de Palestina (ubicada al barri de Gràcia) a l’activista de la Marxa per la Llibertat a Gaza que manté una vaga de fam des del seu retorn d’Egipte, on el grup solidari va ser retingut per les autoritats del país. L’activista és Maria del Mar Fernández, que va prendre el relleu de Teresa Sala.
Miralles ha declarat que “és vergonyós que la comunitat internacional no clami contra el nou mur entre Israel i Egipte, una barbaritat excloent i provocadora per part de l’estat d’Israel”.


Vegueries, eleccions catalanes i informe sobre l’incendi d’Horta

Preguntat pels periodistes sobre el projecte de Llei de Vegueries, Miralles és de l’opinió que “fins que no hi hagi un consens de fons en el sí del Govern, el projecte de vegueries no hauria de sortir de l’executiu. I després caldrà cercar el màxim consens territorial i parlamentari”.

Una altra pregunta ha estat sobre la possibilitat que el President de la Generalitat avanci les eleccions catalanes. El coordinador general d’EUiA ha dit que Montilla pot fer ús de les seves competències quan ho cregui convenient, però ha afegit que per a EUiA s’hauria d’esgotar la legislatura actual, ja que “el Govern té un compromís amb els ciutadans, encara s’han de desplegar lleis com la d’Acollida, i s’han d’aplicar polítiques socials que la Llei de Pressupostos de 2010 ha proveït d’un important finançament”.

Respecte a la polèmica sobre l’informe de l’incendi d’Horta de Sant Joan (Tarragona), Miralles ha dit que tot i que la realitat mostra un informe erroni cal reconèixer la celeritat i la voluntat de transparència amb que ha actuat el Govern de Catalunya, per a donar compte de noves informacions que donen llum a les causes de l’incendi, tal i com s’ha posat de manifest amb la petició de compareixença al Parlament del conseller d’Interior, Joan Saura. “Cal felicitar els Mossos d’Esquadra per la feina ben feta i al Govern per la seva coordinació. En aquest sentit, el que EUiA demanaríem a l’oposició és que reconegui als Mossos la bona feina realitzada, enlloc de criticar el Govern”, ha manifestat Miralles.


Consell Nacional d’EUiA.


Finalment, el coordinador general d’EUiA ha anunciat que el Consell Nacional de la formació es reunirà el pròxim 6 de febrer per definir l’estratègia pel 2010. Miralles presentarà un informe polític marcat per dos objectius: “continuar donant respostes a la crisi i aconseguir una nova majoria més a l’esquerra a Catalunya”. Les propostes per Europa, davant la presidència espanyola de la UE, seran un annexe, i es presentaran les activitats conjuntes d’EUiA i el Partit de l’Esquerra Europea per aquest any.
(Nota de premsa d'EUiA)