dimecres, 18 de març del 2009

PREGUNTA AL PRESIDENT MONTILLA SOBRE LA CRISI

Pregunta de Jordi Miralles, del grup ICV-EUiA, al President de la Generalitat.
Sessió de control. Ple del Parlament del 18 de març de 2009.

President Montilla, dissabte milers de treballadors i treballadores sortien al carrer. “CCOO i UGT tenim la decisió ferma que la crisi no la paguin els treballadors, perquè no som els responsables, som les víctimes dels qui l’han provocada: sector financer, immobiliari i polítiques econòmiques de poders públics”. Això deia el Manifest que compartim.

Vostè, a la seva conferència va dir que “és necessari admetre els excessos comesos”. Doncs be, els excessos segueixen amb el sou del president del BBVA que, amb 16 milions d’euros any ara vol un pacte d’emergència nacional, quina barra; o amb l’apropiació dels directius de les subvencions a l’AIG als USA.

Els excessos no són malifetes d’uns aprofitats. El neoliberalisme, la forma més descarnada del capitalisme, ha creat els seus propis paràsits que compleixen perfectament la norma bàsica del sistema: maximitzar el benefici privat i ara, socialitzar les pèrdues. Aquí està el problema.

ICV-EUiA volem deixar clar 3 qüestions:

1) Els salaris no són el problema, i millorar-los és part de la solució per a reactivar el consum, donar sortida a la producció excedent i avançar en un canvi de model productiu. És injust i un error culpabilitzar als salaris de la crisi.

2) El futur és ocupació de qualitat, estable i amb més formació, i no abaratir i flexibilitzar més l’acomiadament.

3) Cal ser exigents amb les empreses aprofitades que es desprenen de plantilles sense explorar altres vies.

La manifestació del 14-M va coincidir amb l’any fosc de Zapatero, i no és casualitat. Les entitats socials que acompanyaven als sindicats recordaven al Govern espanyol, que necessitem ja! el finançament, que és imprescindible per a reforçar les polítiques socials en moments de crisi.

President, es van coneixent propostes de que fer? davant la crisi i, evidentment, no tots defensem el mateix. Ja coneixem que els conservadors catalans pretenen ara després de fracassar els seus dogmes, “aixecar Catalunya” amb receptes liberals i el populisme d’abaixar-se sous quan no ho han fet en altres moments de crisi.

La crisi ho impregna tot, però no tothom la pateix igual. En el debat de política general aprovarem que “els costos de la crisi no podia generar més desigualtats” i que calia “assegurar drets, qualitat de l’ocupació i cohesió social”. És per això que volem conèixer la seva valoració política.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Sr. Miralles, com es queda veient l'actuació dels Mossos d'Esquadra aquest dimecres?? No creu que és un clar atac contra la llibertat d'expressió i una resposta desmesurada per part d'aquest cos i de la mateixa Conselleria d'Interior?? No creu que l'actuació és motiu de dimissió i de trencar els pactes amb ICV, si la repressió contra el moviment estudiantil que lluita per una universitat a l'accés de tothom no és motiu de tot això, qui ens creurà quan diem que com a militants de EUiA volem transformar la societat per construïr una societat socialista??


Si us plau, prou d'hipocrèsia, demani la dimissió del Consell d'Interior o veurà com EUiA serà catalogat com a particip de la repressió a més de baixar l'interés de l'alumnat de Catalunya en aquesta força... no se com ho veu, jo crec que s'hauría de trencar la coalició ipso facto i demanar la dimissió de Joan Saura com a Conseller d'Interior.

Aturem Bolonya!

Un estudiant membre d'EUiA

Anònim ha dit...

Si tinguéssiu una mica de decència no hauríeu entrat a governar amb el PSOE o almenys us en hauríeu marxat al poc de constatar les agressions del tripartit.

Però us heu deixat la decència allà on teniu la ideologia: a la cartera.

Anònim ha dit...

O EUiA surt del govern de Catalunya o el poble el treurà per sempre a les properes eleccions. No més complicitats en aquesta farsa. Esperem una mica de coherència de la nostra gent. Miralles no et vam votar per a això! A prendre pel sac el Saura amb les seves justificacions injustificables.

Anònim ha dit...

El núm. 1 no ho hauria dit millor. De què teniu por? De perdre el control de l'home del temps de TV3 (que a més no encerta ni una), o dels xolletes a CCOO, o dels càrrecs institucionals? Treballeu d'obrers com la resta, paràsits!!!!