dimecres, 16 de juliol del 2008

PREGUNTA AL PRESIDENT MONTILLA AVUI AL PARLAMENT

Sessió de control. Ple del Parlament del 16 de juliol de 2008


President Montilla, preguntem sobre les reunions de la Comissió Mixta de Transferències i de la Comissió Bilateral. El seu ajornament és una prova de que les coses, pel que fa a l’Estatut, no van bé.

El 9 d’agost es compleixen 2 anys de l’entrada en vigor de l’Estatut. En aquests 2 anys el Parlament i el Govern català han treballat per desplegar-lo. Però pel que fa al seu desplegament amb aquells que el vam pactar, l’Estat i el Govern del PSOE, el balanç és molt insuficient.
No compleixen el que suposa el pacte a dos, que és l’Estatut. S’està molt per sota de les necessitats de la gent i de l’autogovern, que pot donar resposta l’Estatut, com ha quedar clar en el debat d’aquets matí. Queden temes importants pendents com el finançament, amb criteris objectius i recursos suficients; la modificació de lleis per a complir les previsions de l’Estatut; o els traspassos anunciats -fa més d’un any- com el de rodalies.

L’Estatut del 79, en 27 anys, no es va desplegar plenament. L’Estatut de 2006 no es pot desplegar en dos anys, és evident. Ara bé, el desplegament de l’Estatut no es pot eternitzar, perquè dels seus preceptes se’n desprenen millores per a les condicions de vida de la gent: millores en serveis públics, en la gestió de la immigració, en la inspecció de treball, en beques o en la gestió del transport ferroviari o dels aeroports.

Aquestes qüestions no poden esperar més, s’han de complir. Perquè lleis i pactes, es fan per a complir-se. Però també perquè les posicions que manté l’anomenat ‘govern amic’ espanyol, ens estan produint averies socials, polítiques i institucionals a Catalunya.

ICV-EUiA va coincidir amb la decisió del Govern català d’ajornar les reunions. Són moments de què ells compleixin el pacte, no de més fotos. Són moments de fets. Són moments de traspassos i transparència, com les balances fiscals, que posen fi al tòpic dels catalans insolidaris, promogut per certs polítics i periodistes intoxicadors.

És per això que volem conèixer la valoració que fa de l’ajornament de les reunions i de les perspectives del desplegament de l’Estatut.