dilluns, 25 de gener del 2010

Els ministres de Treball de la UE han de venir a Barcelona a fer propostes davant la crisi, no pas turisme

El coordinador general d´EUiA i diputat, Jordi Miralles, ha declarat avui que per a la seva formació “el 2010 és l´any de les respostes a la crisi, les alternatives al model d´Europa i la revalidació de la majoria d´esquerres a Catalunya”. Aquest és “el full de ruta” que, segons Miralles, marcarà la discussió del pròxim Consell Nacional d´EUiA, que se celebrarà el 6 de febrer.A partir d´aquí, Miralles s´ha centrat en la reunió de ministres de Treball de la UE que aquest dimecres, 27 de gener, se celebrarà a Barcelona. “No han de venir a fer turisme sinó a fer propostes davant la crisi econòmica, d´arrels financeres i de model de productivitat, de l´Europa dels 27”. El dirigent d´EUiA ha insistit que els ministres europeus hauran d´abordar alternatives davant un atur creixent –a Espanya del 20% i alguns experts auguren que arribarà al 25%- i en concret ha instat el president Zapatero, que presidirà la UE durant el primer semestre, a posar-se al capdavant. En aquest sentit, Miralles ha expressat la “decepció” d´EUiA respecte les prioritats que Zapatero va fer públiques fa una setmana: “Va fer més de gestor d´empresa que no pas de president de la UE”, ha dit Miralles, qui ha retratat l´actual model europeu com “més a la dreta, l´extrema dreta i el populisme des de les passades eleccions al Parlament Europeu”, i on es “prima l´economia, no la política i les persones”, una Europa que “està lluny dels ciutadans”.


Reunió de ministres de Treball de la UE i propostes d´EUiA per una Europa més social
Davant aquesta situació, Miralles ha anunciat que EUiA farà arribar a la reunió de ministres de Treball de la UE que tindrà lloc a Barcelona un decàleg de propostes per una Europa més social:


1. Salari mínim i pensions mínimes europees: Compliment de la Carta Social Europea (salari mitjà dels salaris pactats als convenis col.lectius de l’estat en qüestió).

2. Creació d´ocupació: Inversió en serveis públics i obra pública.
3. Clàusules socials a la contractació europea.

4. Reconeixement dels drets de ciutadania de totes les persones immigrades.

5. Regulació comunitària dels processos de crisi empresarial, amb la prohibició de la deslocalització entre països comunitaris.

6. Homogeneïtzació de condicions laborals entre els països de la UE, en línia amb l´apartat anterior.

7. Reinversió en l´empresa dels beneficis empresarials. Hauria de potenciar-se, tant a nivell de negociació col•lectiva, com a través d´una fiscalitat atraient, que una part dels beneficis es destini a reinvertir en l´empresa. L´establiment de aquests tipus de fons d´inversió, en els quals participessin els representants dels treballadors, suposaria una garantia dels llocs de treball i de la viabilitat futura de l´empresa, així com un augment de la democràcia econòmica i organitzativa al sí de la mateixa.

8. Reconeixement de drets sindicals de participació a l´organització del treball.

9. Revisió dels tipus mínims de l´IVA i increment dels percentatges dels articles de luxe.
10. Aposta decidida pels serveis públics per a donar la cobertura necessària a la ciutadania de la UE.


Homenatge al lluitador comunista i poeta Marcos Ana
D´altra banda, el coordinador general d´EUiA ha anunciat que aquest dijous, 28 de gener, la Fundació l´Alternativa i Alternativa Jove-Joves d´EUiA organitzen a Barcelona un homenatge al veterà lluitador comunista i poeta Marcos Ana, el pres polític que més anys seguits va restar empresonat durant el franquisme (del 19 als 42 anys, a l´actualitat en té 90). Segons Miralles, aquest homenatge –que comptarà amb la presència d´Ana- és per a EUiA “necessari, de compromís i emotiu”, en primer lloc perquè “les llibertats no ens les va regalar ningú i volem recordar les persones que van morir, van patir exili i presó per defensar-les”, i també en la línia de “recuperació de la memòria democràtica”, per a què les joves generacions coneguin els qui van patir la repressió franquista”.L´acte tindrà lloc a l´Espai Jove Fontana, a les 19 hores de dijous (Gran de Gràcia, 190-192), i comptarà amb les intervencions del director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, i del propi Marcos Ana, que presentarà el seu llibre de memòries ´Decidme cómo es un árbol´.


(Extret del web d'EUiA)