diumenge, 20 de juliol del 2008

NOTA DE PREMSA SOBRE EL CONSELL NACIONAL D'EUiA

El coordinador general d´EUiA, Jordi Miralles, ha assegurat avui, en el marc de la reunió del Consell Nacional de la formació, que aquesta “gaudeix de bona salut”, organitzativament parlant: “hem crescut, ens hem estès en territoris i sectors”, ha dit Miralles, qui ha pronosticat que EUiA encara “millorarà més” en els propers tres anys, a partir de les “propostes organitzatives i les polítiques per l´acció de l´esquerra transformadora” que avui s´han aprovat i que centraran la 5a Assemblea nacional, que se celebrarà els dies 8 i 9 de novembre.
Segons ha explicat en roda de premsa el màxim dirigent d´EUiA, els documents conformen 5 grans blocs: el primer és la proposta política de la formació, el segon té a veure amb cóm organitzar la base social de l´esquerra, el tercer, fa balanç de la gestió del Govern d´Entesa, el quart analitza les relacions amb ICV, amb qui forma coalició, i el cinquè, aporta fórmules per obrir més EUiA als moviments socials.
Miralles ha detallat que EUiA vol impulsar les seves propostes polítiques per donar “una resposta d´esquerres a la crisi”, de la qual ha responsabilitzat a la política econòmica del Govern del PSOE en l´anterior legislatura: “La crisi té causes i efectes i no volem que la paguin els treballadors”, per aquest motiu EUiA defensa “millorar els salaris, l´accés a l´habitatge, la feina segura i saludable, un sistema fiscal progressista, millors serveis públics...” i el document ho recull en 50 mesures concretes.
D´altra banda, el coordinador general d´EUiA ha situat com a temes estratègics per a la formació a abordar de manera més immediata: la política immigració de drets i deures, no d´estrangeria seguir treballant per a que es compleixi l´Estatut i “tramar amb altres forces una resposta federalista a Catalunya, perquè el fet que un 70% dels catalans es declari federalista és una realitat social que ha de tenir projecció”, ha dit.
A més, Miralles ha advocat per la defensa d´una Europa social, per promoure l´ensenyament i la salut públics, i la lluita per la pau, fent incís en el paper que Catalunya pot jugar en la resolució de conflictes internacionals.Respecte al tercer bloc, Miralles ha reiterat el compromís d´EUiA amb el Govern d´Entesa i ha dit que en el document es planteja la reunió de la comissió de seguiment del pacte. El que ha volgut deixar molt clar, davant la pretesa aposta per la sociovergència´ que darrerament s´atribueix al conseller Castells, és que “no comptin en cap cas amb EUiA” per governar amb CiU, perquè “nosaltres estem per la Causa Comuna del Govern d´Entesa, no per la Casa Gran del Conservadorisme”.
En el quart bloc, EUiA aposta per fer “més coalició”. Després de 5 anys de concórrer a les eleccions amb ICV, Miralles ha afirmat que la seva formació vol que la coalició tingui més pes polític: “El més important és que la coalició té futur i volem trobar punts amb ICV que ens permetin avançar, passant de ser una coalició electoral a una coalició política, per tant, més participativa, oberta a la participació del nostre electorat”. El coordinador general d´EUiA i vicepresident del grup parlamentari de la coalició, ha anunciat que en el document assambleari es demana que els candidats i les decisions de la coalició es decideixin per primàries, i que també es proposa estudiar el canvi de nom de la coalició “perquè no sigui tan llarg i representi la nostra essència roig i verda i nacional”.
Finalment, en el cinquè bloc es planteja que EUiA sigui més oberta i arrelada a la societat, es fa una aposta seriosa per la sectorialització (fer crèixer l´organització als centres de treball, d´estudi...), però Miralles ha reconegut que per aconseguir-ho “cal canviar coses internes”, i així, per exemple, es planteja que els coordinadors territorials no siguin càrrecs públics, “perquè volem que les nostres millors persones es dediquin a organitzar la societat”, ha aclarit el dirigent d´EUiA.
Els documents de la 5a Assemblea s´enviaran a l´afiliació a finals d´agost, i a partir del 20 de setembre i fins a finals d´octubre es discutiran a les assemblees de base. Miralles ha anunciat, per acabar, que hi haurà un debat paral.lel amb el món sindical, associatiu, universitari “per a recollir les opinions de la gent d´esquerres del nostre país, i així millorar les nostres propostes”.