dilluns, 15 de juny del 2009

RESOLUCIÓ DEL CONSELL NACIONAL D’EUiA SOBRE LES ELECCIONS EUROPEES (13 de juny 2009)

Resolució del CN d’EUiA sobre les eleccions europees (13 de juny 2009)
(Aprovada per 45 vots a favor, 0 en contra i 14 abstencions)

1.- El Consell Nacional EUiA felicita la Núria Lozano per l’encert en el missatge i la campanya feta. També els candidats Toni Barbarà, Marià Vilà i el conjunt de la llista. El CN vol reconèixer i felicitar la nostra Comissió de Campanya i destaca la participació dels homes i dones d’EUiA i d’AJ-Joves d’EUiA en una campanya –assumint l’impuls de la mateixa com a Coalició- molt propera, pedagògica, de contacte directe i amb una important presència pública. Una campanya d’EUiA que s’ha notat positivament en els resultats d’ICV-EUiA i de la qual EUiA en surt reforçada.

2.- EUiA destaca la seva preocupació perquè la dreta guanya a la Unió Europea (UE) i a Espanya, i per l’avenç de l’extrema dreta. EUiA vol alertar que l’avenç de forces xenòfobes, populistes i feixistes a Europa ha de portar al Partit de l’Esquerra Europea a una profunda reflexió i impulsar àmplies aliances socials, polítiques i institucionals.

3.- Una major dretanització institucional a Europa és conseqüència d’una suma de factors: un model d’UE exclusivament econòmica i marcada per les multinacionals; el reflex de la crisi en la gent treballadora i sectors populars; l’hegemonia social i de valors de la dreta (individualisme, xenofòbia, competitivitat...); el desencís en sectors populars per gestions de govern de forces progressistes; la crisi de representació institucional; el paper de certs grups mediàtics; la debilitat i fragmentació de l’esquerra alternativa...

4.- Un Parlament i una Comissió Europea més a la dreta suposa que, institucionalment, la sortida a la crisi passarà per les forces conservadores amb les repercussions negatives en matèria econòmica, laboral, social i mediambiental, si no es dóna una important mobilització social i sindical, i una àmplia unitat de les forces d’esquerres. Aquesta majoria conservadora pot tenir efectes negatius en l’actual context internacional.

5.- EUiA pren nota, des d’una autocrítica necessària i per a la reflexió pròpia, que el desgast de la socialdemocràcia a l’Estat espanyol i Europa, i que la desmobilització electoral de les seves bases, no suposen més vots cap a l’esquerra. El desgast per les polítiques neoliberals dels socialistes ha anat a parar, majoritàriament, a l’abstenció i opcions més negatives pels interessos dels treballadors i treballadores. Per tal que la gent giri cap als valors i propostes d’esquerres calen polítiques d’esquerres concretes, l’arrelament social, la mobilització popular, la proximitat i, de manera principal, fer arribar la política als centres de treball.

6.- Els resultats del 7 de juny confirmen que l’abstenció és un problema polític, no només electoral. Certes pràctiques i concepcions polítiques --de fa anys-- allunyen bona part de la ciutadania de la política, especialment els sectors populars, comportant una creixent pèrdua d’interès pels espais comunitaris, la participació i el compromís. EUiA vol destacar l’augment important del vot en blanc, que mostra un grau d’insatisfacció en la representació política que l’esquerra em de prendre’n nota.
El CN d’EUiA torna a defensar el dret de vot de les persones immigrades, en el reconeixement de gaudir de tots els drets i tots el deures. Una societat en la que una part important de la seva gent no pot votar pateix un dèficit democràtic.

7.- L’abstenció electoral popular és l’efecte d’una democràcia que no té bona salut. Per a l’esquerra alternativa, com hem dit en altres processos electorals, és fonamental impulsar la participació a la societat per a fer avançar propostes de transformació social i d’avenç institucional. EUiA, ICV-EUiA i les forces d’esquerres, hem de reflexionar autocríticament sobre la manera de fer política. El repte de les esquerres és aconseguir recuperar el valor de la política, augmentar la participació i donar solucions, tant a la societat com a les urnes. EUiA vol destacar, també, la responsabilitat en la baixa participació de certs grups mediàtics i d’alguns dissenyadors polítics de campanyes electorals de partits majoritaris, en les que ha primat la politiqueria i la frivolitat i no pas les propostes per Europa. També l’aposta del PSOE i del PP i de certs mitjans de comunicació –públics i privats- en favor del bipartidisme, és una perversió de la democràcia, un menyspreu al pluralisme i contribueix a l’abstenció.

8.- El CN considera que una part dels objectius que s’havia plantejat EUiA s’han cobert, en aconseguir la representació dels eurodiputats Raül Romeva i Willy Meyer, tot i reduir-se el nombre d’eurodiputats de 54 a 50. Els resultats confirmen la necessitat i l’encert de l’acord IU/ICV-EUiA.

9.- A Catalunya es dóna una nova pèrdua de vots i percentatge d’ICV-EUiA que cal abordar, com vam discutir a la 5ena Assemblea Nacional (5a AN): treball de base, progrés organitzatiu, millorar la pluralitat dels equips, l’acció parlamentària, certes gestions governamentals, els compromisos amb les altres forces d’esquerres, ser veu i portaveus de polítiques d’esquerres...

10.- Les propostes de la 5a AN sobre ICV-EUiA cal accelerar-les. La feina feta en aquests mesos mostra la justesa i la necessitat d’avançar en una Coalició Política. Per EUiA, la coalició ICV-EUiA té més raó de ser que mai i hem de seguir actualitzant les nostres propostes i buscant solucions d’esquerres tant des de les institucions com des de la societat. Evidentment hi ha coses a millorar i a treure’n conclusions per a continuar l’activitat política i social d’EUiA i d’ICV-EUiA.

11.- IU ralenteix la pèrdua de vots i manté la representació parlamentària. EUiA saluda la feina feta i felicita les federacions d’IU que pugen (Andalusia, Aragó, Balears, Múrcia, Castella-La Manxa i Extremadura). La feina feta per IU i per la Coalició han garantit la representació parlamentària d’ICV-EUiA. El resultats d’IU permeten poder continuar amb el necessari treball polític i organitzatiu per a la recuperació política, organitzativa i electoral d’IU-Federal. EUiA vol constatar que, com en altres llocs d’Europa, la pèrdua de vots del PSOE no van a IU, que les opcions electorals a l’esquerra d’IU i d’EUiA no quallen, i que EUiA i IU haurien d’avançar per a ser pal de paller de l’esquerra transformadora.

12.- Per a una opció d’esquerres i federalista com IU, cal tenir molt en compte els resultats d’UPyD. És una pujada prenyada de populisme, unitarisme, centralisme espanyol i amb dosis de fractura social. També, pels seus resultats a Madrid i per la seva distribució territorial, pot tenir conseqüències en les properes eleccions autonòmiques i municipals de 2011.

13.- EUiA destaca que a Catalunya les forces d’esquerres, tot i la pèrdua de vots, som majoritàries. Però també afirma, com va dir a la 5a AN i en l’actualització de l’Acord d’Entesa, que algunes polítiques han de canviar. Totes les forces del Govern d’Entesa han baixat en percentatge i vots, actualitzar l’Acord d’Entesa era necessari per a marcar prioritats, ara cal una reflexió del Govern del per què es perden vots i puja la dreta.

14.- EUiA i ICV-EUiA considerem necessària aquesta reflexió. És evident que l’actitud irresponsable del Govern espanyol sobre el finançament i l’Estatut castiga socialment els catalans i catalanes, i castiga electoralment les forces del Govern de Catalunya. Però, per a EUiA, també cal canviar certes actituds cap a CiU. Alguns acords polítics i parlamentaris de Govern -i certes complicitats del PSC i ERC- que obren espais polítics, socials i comunicatius a CiU, són un error. Són un error pels continguts, desmoralitzen bases socials d’esquerres i desmobilitzen l’electorat progressista.

15.- Per a EUiA un govern d’esquerres i catalanista és estratègic. Què la dreta pugui tornar al Govern, seria negatiu per a Catalunya i Espanya. El canvi d’esquerres i catalanista de 2003, va ser imprescindible per a fer fora el PP del govern espanyol el 2004. Aquesta reflexió de les esquerres és necessària, així com la fermesa d’ICV-EUiA per a continuar defensant els objectius i els compromisos programàtics de l’Acord d’Entesa i criticar les polítiques que se n’allunyin. EUiA torna a reafirmar-se en el compromís de fer front a l’avenç de CiU i el PPC i als acords sociovergents.

16.- Les eleccions ja han passat, però la crisi continua. És per això que el CN d’EUiA acorda seguir treballant --a la societat i a les institucions-- per a fer arribar les nostres propostes d’esquerres per a combatre les polítiques i les sortides de dretes a la crisi.

17.- El CN acorda impulsar una Iniciativa Política, Organitzativa i Electoral basada en: 1) Contribuir a recuperar la política, amb alternatives concretes. 2) Modificar, abans d’estiu, criteris i dinàmiques a les assemblees del Món del Treball per retornar la política als centres de treball i amb una organització més eficaç. 3) Arrelar-nos més socialment, dedicant més persones (barris, Dempeus, Som.Cat, Dones, Universitat...). 4) Avançar en AJ-Joves d’EUiA i Universitat. 5) Ocupar l’espai públic (presència al carrer, centres de treball i universitats, premsa). 6) Preparar les eleccions catalanes i municipals. 7) Continuar l’adequació organitzativa de la 5a AN. 8) Fer una gran trobada a la Festa d’EUiA el proper 3 d’octubre.
El CN d’EUiA crida a les assemblees de base a discutir la Resolució i les experiències pròpies de les eleccions. Un debat i conclusions que accelerin els acords de la 5a AN.

1 comentari:

Lejarza ha dit...

ICV-EUiA rompe el acuerdo con Izquierda Unida (IU) para las elecciones europeas

El eurodiputado de ICV-EUiA, Raül Romeva, ha sido designado nuevo vicepresidente del grupo Verdes/Ale en el Parlamento Europeo, según un comunicado del partido verde.

Romeva, elegido por la lista de la coalición “La Izquierda” (Izquierda Unida-Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa-Bloque por Asturies) repite sorpresivamente como miembro del grupo Los Verdes Europeos/Alianza Libre Europea, lo cual supone la ruptura por parte de ICV-EUiA del acuerdo electoral suscrito con Izquierda Unida en el que ambas formaciones se comprometían a integrarse en el mismo grupo parlamentario.

"Preacuerdo Electoral" entre IU e ICV-EUiA para las Elecciones Europeas:

Protocolo IU, ICV. Elecciones europeas-2009.

REUNIDOS

De una parte Miguel Reneses en representación de Izquierda Unida.

De otra parte Jordi Guillot en representación de Iniciativa per Catalunya Verds.

Ambas fuerzas han acordado concurrir en coalición (IU-ICV-EUiA) a las próximas Elecciones Europeas que se celebrarán el domingo 7 de Junio del 2009, aceptando ambas partes las siguientes condiciones:

1º La base programática acordada para la elaboración del programa electoral es la del programa presentado en las elecciones del 2004, actualizando sus contenidos con las propuestas compartidas y defendidas en el escenario europeo tanto en los procesos institucionales (Constitución Europea…), sociales (directivas Bolkestein, 65 horas, de retorno…), económicos y ambientales como en materia de seguridad y política exterior de la UE.

Ambas organizaciones consideran que los actuales Tratados Europeos, incluido el fallido de Lisboa, y el vigente de Niza, blindan un modelo que impide: la intervención Pública de la economía, la participación de los ciudadanos en un verdadero proceso democrático y participativo de construcción europea y una política exterior autónoma basada en la desmilitarización de la seguridad la Cooperación y la paz.

La respuesta europea a la crisis económica será el aspecto central del programa electoral.

Se acuerda que sobre estas bases, la Mesa de la Coalición referida más adelante redacte un programa común.

2º Previa a la firma de la coalición con Izquierda Unida, ICV y EUiA conformaran un acuerdo y una coalición electoral en el ámbito catalán.

3º Codecidirán y compartirán un mismo grupo parlamentario en el que participarán los diputados y diputadas elegidos.

4º IU e ICV-EUiA acuerdan constituir una Mesa de la Coalición Electoral compuesta por cinco representantes de IU, tres de ICV y uno de EUiA, que tendrán como competencias:

• La dirección política de la coalición electoral.

• El seguimiento de la campaña electoral 2009.

• El seguimiento de la actividad parlamentaria y programática en el Parlamento Europeo a lo largo de la legislatura, al objeto de cohesionar la posición política y tener la misma orientación de voto. En los temas europeos esta orientación será la misma en la Cortes Generales.

La Mesa de la Coalición podrá acordar instrumentos propios en el ámbito europeo para el desarrollo de lo enunciado. En cualquier caso, la distribución de áreas de trabajo, así como la pertenencia de los eurodiputad@s a las distintas comisiones parlamentarias, delegaciones e intergrupos será decidida de forma conjunta por ambas organizaciones.

• La Mesa de la Coalición Electoral acordara la constitución de Grupo Parlamentario una vez conocidos y valorados los resultados globales de las elecciones europeas.

5º La campaña electoral y precampaña a nivel de estado la dirigirá IU. En el ámbito de la comunidad autónoma de Cataluña ICV-EUiA. La participación en ambas campañas las decidirá la Mesa de la Coalición Electoral. ICV-EUiA realizarán propuestas en la lista electoral y en la campaña, del ámbito catalán en exclusiva, e IU y sus coaligados del resto del Estado.

6º Las condiciones económicas de el acuerdo electoral figuraràn en el anexo como parte indisoluble de este acuerdo político.

Madrid, 18 de Marzo de 2009