dilluns, 27 de juliol del 2009

MIRALLES RESPECTA LA DECISIÓ DE SAURA I ASSEGURA QUE SENSE "L'ENCERT DE REEDITAR LA COALICIÓ ICV-EUiA NO S'HAGUÉS PRODUÏT EL CANVI D'ESQUERRES"

El coordinador general d´EUiA diu que ara estan emplaçats a “tenir una capçalera de candidatura a l´alçada dels nous reptes de la coalició i per aconseguir una nova majoria d´esquerres”

El coordinador general d´EUiA i vicepresident del grup parlamentari d´ICV-EUiA, Jordi Miralles, ha declarat avui que “respecta” la decisió del seu soci de coalició, el president d´ICV, Joan Saura, de no presentar-se a la reelecció com a candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya a les properes eleccions catalanes, previstes per al novembre de 2010.Miralles ha volgut destacar, especialment, el camí recorregut en els darrers 7 anys per EUiA i ICV, les formacions polítiques liderades per ell mateix i per Joan Saura, des de que “vam posar fi a la nefasta divisió i ens vam unir de nou en una coalició de l´esquerra transformadora que ha tingut bons resultats polítics i electorals”.
El coordinador general d´EUiA ha afegit que aquesta coalició “era necessària per a la gent d´esquerres de Catalunya” i s´ha demostrat que “ha estat un encert”. Miralles ha assegurat que “sense ICV-EUiA no s´hagués produït, el 2003, el canvi d´esquerres”.Quan a la incògnita de qui rellevarà Saura com a candidat –el Consell Nacional d´ICV celebrat avui ha anunciat que iniciarà un procés intern després de l´estiu-, Miralles ha dit que “EUiA i ICV han de fer els seus processos interns per a designar candidats respectius, per a decidir després conjuntament”.
El vice-president d´ICV-EUiA ha afirmat que “la coalició està emplaçada a tenir una capçalera de candidatura a l´alçada dels seus nous reptes i per aconseguir una nova majoria d´esquerres”.
(Extret de la web d'EUiA)

SALUTACIÓ A LA UNIVERSITAT D’ESTIU DEL PARTIT DE L’ESQUERRA EUROPEA. VALÈNCIA, JULIOL 2009.

Companys, companyes, amics i amigues,

Us faig arribar aquestes paraules en nom propi i d’Esquerra Unida i Alternativa, per saludar la iniciativa de fer una Universitat d’Estiu del PEE a València, a la qual m’hagués agradat assistir personalment, però l’activitat política que es desenvolupa aquests dies a Catalunya, especialment desprès de l’Acord sobre Finançament, em fa impossible d’estar amb vosaltres. No obstant, m’agradaria compartir algunes reflexions que crec que poden ser d’utilitat pel conjunt de les esquerres europees.

A la luz de los recientes resultados de las elecciones europeas de Junio de 2009, querría compartir con vosotros y vosotras dos cuestiones que deberían centrar nuestra atención: la hegemonía conservadora y el auge de la extrema derecha, y la elevada abstención.

Las consecuencias de la crisis, y la evidencia de que debe haber un cambio social y político para salir de ella, no han traído automáticamente ni más participación social y política, ni un mayor apoyo electoral a las opciones de las izquierdas que representamos. Por el contrario, se ha consolidado una mayoría conservadora en Europa, salvo algunas excepciones, y el mensaje populista de la extrema derecha ha calado en amplias capas trabajadoras y populares, en especial en los temas relacionados con los derechos de la inmigración. La debilidad y las contradicciones en la gestión de sus gobiernos por parte de la socialdemocracia, y la fragilidad y división de la izquierda transformadora en muchos lugares de Europa, han facilitado que la hegemonía en valores y propuestas de las derechas europeas se acabe plasmando en una mayoría electoral e institucional que pone aún más dificultades al desarrollo de una Europa social, solidaria, de la paz, y de los pueblos.

En este escenario complejo, me gustaría apuntar algunas de las que, a nuestro entender, son tareas imprescindibles de las izquierdas europeas.

En primer lugar, reivindicar otro modelo de Europa, posible y necesario para salir de la crisis sin que la paguen más los trabajadores y las trabajadoras. Una Europa social, que tenga en la atención a las personas, el centro de su política, y que legisle para ampliar el modelo social europeo y no para restringirlo o desmontarlo. Una Europa que sea una entidad política autónoma y con voz propia en la política mundial, poniendo todas sus potencialidades al servicio de la Paz y de la Solidaridad. Una Europa de los Pueblos, que vaya más allá del esquema de los Estados, que reconozca la pluralidad nacional, cultural y lingüística europea, y que de espacios de participación y decisión al conjunto de las naciones y regiones que la componen.

En segundo lugar, reforzar los movimientos sociales, y reconectarlos con la acción política, para ser más fuertes y más influyentes. La acción institucional no basta por si sola para transformar la sociedad; debe ir acompañada de movimientos sociales enraizados en los sectores populares a los cuáles nos dirigimos. Hacer de la participación social y política un hecho cotidiano, es condición indispensable para superar la abstención electoral, que es una consecuencia, no una causa, de la falta de participación cotidiana, de la desmovilización y despolitización social.

Y en tercer lugar, debemos reivindicar los valores de la unidad y de la pluralidad de las izquierdas en la construcción de nuestro espacio político, en cada nación, y también, a nivel europeo. Debemos ser capaces de abrir nuestro espacio político al conjunto de las tradiciones de la izquierda transformadora y ecologista, e incorporando a los nuevos movimientos sociales. Ha quedado demostrado que la división de nuestro espacio nos debilita, y nos hace perder credibilidad como alternativa política y electoral, y lo que es peor, ha facilitado victorias de la derecha en numerosas ocasiones.

Por eso, el Partido de la Izquierda Europea debe ser más grande, más plural, y con más capacidad de generar complicidades con la izquierda social europea.

Permeteu-me que acabi la intervenció com l’he començat, en català, la llengua de Catalunya, i també del País València, que parlen més de 10 milions de persones, i que aspirem a que sigui llengua comunitària en les institucions europees.

Salut, bona feina, i bones vacances d’estiu.


Jordi Miralles i Conte
Coordinador General de Esquerra Unida i Alternativa
Membre del Consell de Presidents del PEE

dimecres, 22 de juliol del 2009

RESOLUCIÓ DE LA COMISSIÓ NACIONAL D'EUiA SOBRE FINANÇAMENT


1.- La Comissió Nacional d’EUiA valora positivament la proposta de finançament pactada i valora de manera especial els següents aspectes:

- S’adiu en els seus aspectes essencials amb el text de l’Estatut de Catalunya aprovat de manera sobirana pel poble de Catalunya i augmenta de manera considerable en el termini de quatre anys els recursos per una millor acció del Govern de la Generalitat per a un millor benestar de la ciutadania, i en concret per les polítiques de salut, ensenyament i les polítiques socials.

- Representa un canvi de model que, sense desatendre la solidaritat interterritorial, reconeix l’esforç fiscal de Catalunya i les seves necessitats de desenvolupament, apropant-se a un model de tipus federal, amb elements de bilateralitat, com es venia reclamant per les forces d’esquerra de Catalunya. El model es dota, a més, de mecanismes de càlcul i revisió transparents, clars, justos i lògics en la mesura que es centra en la població (les persones) les seves necessitats i característiques personals (edat, grau de dependència, etc...).

- Permetrà que des del Govern es pugui canviar la política de malbaratament de temps, recursos i dignitat negociant en base a errònies concepcions de “peix al cove” que sols es traduïen en increments del dèficit fiscal de Catalunya en relació a la resta de l’Estat i es pugui finalment esmerçar més recursos en fer realitat les polítiques d’esquerres acordades a l’Acord d’Entesa i que les forces d’esquerres van actualitzar el passat mes d’abril donant prioritat a les polítiques socials

- S’aconsegueix un model més just que assegura un repartiment més equitatiu dels recursos fiscals entre totes les CC.AA., sense que cap autonomia en surti perjudicada.

- Permetrà que s’instal·li una millor cultura de comprensió i acostament entre comunitats, establint elements racionals de solidaritat i cooperació, i treurà arguments als partits que pretenen l’enfrontament entre treballadors i treballadores de diferents comunitats per interessos partidaris.

- El govern de Catalunya tindrà més recursos per fer polítiques públiques, ja que la Generalitat augmentarà el percentatge de participació en els impostos estatals: de 33% al 50% en l’IRPF, del 35% al 50% en l’IVA i del 40% al 58% en els impostos especials.

- S’aconsegueixen més de 3.800 milions d’euros al quart any de funcionament del nou model i ja el primer any tindrem 2.151 milions d’euros, quan amb l’acord vigent de la dreta (CiU i PP) s’han necessitat 6 anys per arribar aquesta xifra. Catalunya rebrà el 27% del total dels recursos addicionals que aporta l’Estat pel nou model de finançament.

- El govern català podrà decidir amb més autonomia sobre aspectes essencials dels impostos i, per tant, dissenyar una política fiscal pròpia per marcar prioritats; en aquest sentit, recordem que les prioritats del Govern d’Entesa són les polítiques socials.



2.- La Comissió Nacional d’EUiA creu necessari sumar esforços perquè aquest model es consolidi i s’enforteixi en el marc de:

- Un sistema de recaptació fiscal suficient i progressista, que sigui el primer esglaó necessari per a una millor redistribució de la renda. Cal maldar perquè la tributació sobre els impostos de les empreses i de les rendes i riquesa de les persones més riques compensin els efectes de menys recaptació, i més ara en temps de crisi, i permeti assegurar una bona base per a una política de solidaritat interterritorial més equitativa.

- L’acompanyament d’un bon pacte amb els ens municipals. Des d’EUiA, i des del municipalisme, les esquerres, defensem una descentralització de la despesa amb un millor finançament dels ajuntaments, per a que s’acosti cada vegada més a les necessitats de les ciutadanes i els ciutadans, i al control de la ciutadania sobre la despesa pública.

- En l’actualitat, de manera especial, es vetlli perquè s’incrementin els subsidis dels treballadors i treballadores de llarga durada i perquè la despesa pública (estatal i autonòmica) faci front a les necessitats generades per la crisi entre les persones més febles, les que perden la seva llar, les immigrades i les que corren risc d’exclusió.

3.- La Comissió Nacional d’EUiA creu necessari i es compromet en impulsar una informació a la ciutadania de Catalunya --des de la proximitat-- dels continguts del pacte de finançament, per tal d’explicar quina avenços suposa el canvi amb aquest acord de nou model de finançament, en que milloraran les polítiques públiques i com amb una bona gestió i en clara opció pels serveis públics pot afectar en positiu la nostra qualitat de vida.

4.- La Comissió Nacional d’EUiA expressa de nou, un cop actualitzat l’Acord d’Entesa i pactat el finançament addicional, la necessitat que les forces d’esquerres del Govern d’Entesa han de prioritzar les polítiques socials, mediambientals i democràtiques pactades, per tal de poder donar continuïtat a una majoria d’esquerres, en la que EUiA, amb les seves propostes, vol contribuir a que la coalició ICV-EUiA i les seves polítiques tinguin major pes.

5.- La Comissió Nacional d’EUiA creu necessari denunciar i fer front a les campanyes de la dreta. El posicionament de CiU és lamentable, inconsistent i electoralista, ja que ha estat el pacte de finançament del PP+CiU, l’any 2001, que ens ha portat a aquesta situació. Els artífexs del Pacte del Majestic no tenen cap autoritat per a qüestionar aquest acord. CiU reclama més diners per Catalunya mentre en el Congrés de Diputats vota contra apujar els impostos als rics, propostes que suposarien més diners per Catalunya.
Per la seva part el PP atia de nou i de manera irresponsable l’anticatalanisme i la confrontació interterritorial utilitzant la mentida i la manipulació.

6.- La Comissió Nacional d’EUiA es compromet a explicar les valoracions positives del nou model de finançament a IU Federal i a les Federacions d’IU. Un sistema solidari, federal i amb un nou model on guanya tothom. L’Estat posa més de 11.000 M euros que aniran a totes les CCAA. Però ara, amb mecanismes transparents, clars, justos, revisables i lògics. D’acord amb l’Estatut, s’articula de forma semblant al finançament que existeix als Estats federals: mentre una part dels recursos tributaris propis de cada territori es destinen a la necessària solidaritat, una altra part reverteix en majors ingressos per a cada comunitat autònoma.



Nota 2: El Ple del Parlament monogràfic sobre finançament es celebrarà el divendres 24 de Juliol.

dilluns, 13 de juliol del 2009

EL NOU MODEL DE FINANÇAMENT ÉS JUST, TRANSPARENT, I SOLIDARI



El coordinador general d´EUiA, Jordi Miralles, ha manifestat aquest matí en roda de premsa, després d´haver-se celebrat el Consell de Govern de la coalició ICV-EUiA, que el nou model de finançament que el Govern de la Generalitat i el Govern central han pactat “és just, transparent i solidari.” El també vicepresident d´ICV-EUiA ha destacat que aquest acord permetrà al Govern català impulsar polítiques públiques i el mateix Govern d´Entesa. “El Govern va posar la música al Pacte d´Entesa quan el va actualitzar, ara, amb l´acord de finançament, li ha posat la lletra” ha dit Miralles.


Miralles ha subratllat també com a element positiu del nou model de finançament pactat, que aquest s´actualitzarà tenint en compte la població, i ha celebrat que l´acord tingui el suport de la ciutadania i de les organitzacions catalanes. El dirigent d´EUiA ha explicat que la Comissió Nacional de la seva formació, que s´ha reunit aquest matí amb caràcter extraordinari, ha aprovat amb tots els vots a favor i dues abstencions, l´acord en matèria de finançament. “Des de la Comissió Nacional s´ha fet una valoració molt positiva del nou model”, ha expressat Miralles.


Miralles ha afirmat que les esquerres negocien millor que la dreta i ha dit que CiU està nerviosa. “Entenem que pot estar-ho, però s´equivoca fent pinça amb el PP, ja que aquesta pinça pot esdevenir una tenalla per la ciutadania”, ha expressat Miralles. En aquest sentit, el dirigent d´EUiA ha dit a la dreta “que estigui menys nerviosa pensant en el partit i que pensi més en el país.”


D´altra banda, Miralles ha enviat el missatge al PSOE de què ara seria el moment en el que el hauria de pensar en una assignatura pendent: el món local i el finançament dels ajuntaments.El president d´ICV, Joan Saura, ha declarat que l´Acord de finançament al que s´ha arribat és històric per a Catalunya perquè marca un punt d´inflexió en el seu finançament i en les seves relacions amb l´Estat. Per a Saura, aquest acord confirma l´estratègia de fermesa i rigor del Govern català, facilita la interlocució i és bo per les xifres, pel tipus de model, i perquè és solidari.


El també president d´ICV-EUiA ha criticat a CiU que durant el període de negociació de l´acord hagi estat més pendent de trencar el Govern de la Generalitat que d´aconseguir un bon acord de finançament per a Catalunya.

(Extret de la web d'EUiA)

En aquest enllaç podreu trobar el text de la proposta feta pel govern.

dimecres, 8 de juliol del 2009

MARXA PER LA PAU I LA LLIBERTAT DEL POBLE SAHRAUÍ


El proper diumenge 12 de juliol, a les 11 hores, aprofitant l’estada de més de 600 nens i nenes sahrauís refugiats que acullen famílies catalanes dins del projecte VACANCES EN PAU, es durà a terme la MARXA PER LA PAU I LA LLIBERTAT DEL POBLE SAHRAUÍ, que organitza la Delegació de FRENTE POLISARIO a Catalunya, i que compta amb el recolzament del Moviment Solidari amb el Sàhara a Catalunya i de totes aquelles persones, organitzacions i entitats sensibles a la causa d’aquest poble.


Recorregut: Plaça Catalunya, Ronda Sant Pere, Via Laietana, Passeig Isabel II, Pla del Palau.


Un cop acabada la manifestació ens dirigirem tots plegats al Parc del Litoral de St Adrià del Besòs per cel·lebrar la festa que anualment permet retrobar-nos amb tots els infants sahrauis que estàn passant l'estiu amb nosaltres i les seves families així com amb la comunitat sahrauí resident a Catalunya. Aquest any la festa és organitzada pels companys de Yalah amb la col·laboració de l'Ajuntament de St. Adrià del Besòs.


ACAPS.

dijous, 2 de juliol del 2009

DOS DIES DE PLE DEL PARLAMENT MOLT INTENSOS

Avui i ahir han estat dos dies de Ple del Parlament molt intensos. Us deixo un enllaç a la intervenció sobre la LEC de Dolors Camats, en nom d'ICV-EUiA, i la declaració del Parlament de Catalunya condemnant el cop d'Estat a la República d'Hondures.
Declaració del Parlament de Catalunya de condemna del cop d’estat a la República d’Hondures

El Parlament de Catalunya, ferm defensor de la democràcia i de les llibertats, coneixedor de les funestes conseqüències que la conculcació dels drets democràtics té per als pobles i la ciutadania, i conscient que en aquests casos la prioritat absoluta és restaurar el funcionament democràtic vulnerat, manifesta la seva condemna més enèrgica del cop d’estat que es va produir a la República d’Hondures el passat 28 de juny i que n'ha violentat l’ordre constitucional i democràtic.

El Parlament demana el retorn de la República d’Hondures a la normalitat democràtica mitjançant la tornada del president José Manuel Zelaya i dels ministres del govern constitucional i la reposició de llurs funcions constitucionals; l’alliberament immediat dels ciutadans i dels funcionaris públics detinguts pels militars amb motiu del cop d’estat i l’aixecament de les restriccions a la llibertat de premsa, d’expressió, de manifestació i de reunió; el respecte al dret internacional en les persones dels representants diplomàtics d’altres països llatinoamericans que han estat detinguts, i el retorn dels militars a les casernes i a llurs funcions constitucionals i l'abandonament de qualsevol ingerència de l'exèrcit en la vida política democràtica de la República d’Hondures.

Per tot això, el Parlament de Catalunya se suma a totes les crides de la comunitat internacional a favor d’un restabliment immediat de la normalitat constitucional i democràtica de la República d’Hondures.


Palau del Parlament, 2 de juliol de 2009

dimecres, 1 de juliol del 2009

LA FOTO MONTILLA-MAS SOBRAVA

En acabar el debat i votació de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), el coordinador general d’EUiA, Jordi Miralles, ha afirmat que “la foto Montilla-Mas sobrava”. Miralles ha mostrat el seu “malestar” doncs “ja és prou fotut constatar que, amb la LEC, s’han incomplert objectius de l’Acord d’Entesa i canviat punts del Pacte Nacional d’Educació”, i a més “posar-ho de llarg amb una foto amb Artur Mas”, ha dit.

El dirigent d’EUiA i vicepresident del grup parlamentari d’ICV-EUiA ha afegit que “ja sabem que a Mas li van les fotos, però no calia contribuir a l’oportunisme i retratar per a la història la preferència per CiU en l’aprovació de la LEC”.

Les declaracions d’Irene Rigau són “carques i sectàries”

Miralles també s’ha referit a les declaracions de la diputada i ponent de la LEC de CiU al Parlament de Catalunya, Irene Rigau, fetes aquest matí a TV3. El coordinador d’EUiA i diputat les ha qualificat de “ressentides i sectàries” -Rigau ha dit que amb la llei de l'educació es diu adéu al maig del 68, a allò que havia deixat a les escoles i al 'libro rojo del cole'-.

“Aquestes declaracions trasllueixen el pensament ‘carca’ i són pròpies de la guerra freda”, ha sentenciat Miralles qui, per acabar, ha assegurat que “després de l’aprovació de la LEC, l’única cosa que es manté a les aules són les creus a escoles finançades amb diners públics”.
(Font: Premsa EUiA)